راهنمای تغذیه بعد از جراحی پروستات (بایدها و نباید های غذایی)
در این مقاله، اهمیت تغذیه بعد از جراحی پروستات را بررسی خواهیم کرد و نکات و دستورالعملهای مختلفی جهت انتخاب یک رژیم غذایی سالم و آگاهانه پس از عمل ارائه میکنیم. اگر کنجکاو هستید که بعد از عمل های مرتبط با غده پروستات چه چیزی می توانید بخورید و چه مواردی قدغن هستند این مقاله را حتما بخوانید.
بررسی اهمیت تغذیه بعد از جراحی پروستات
جراحی پروستات از هر نوعی که باشد، چه یک پروستاتکتومی رادیکال یا یک روش کم تهاجم تر، بلاخره می تواند بر بدن شما تأثیر بگذارد. بدن و مشخصاً پروستات به واسطه تغییراتی که رویش صورت گرفته وارد فاز ترمیم می شود و این ترمیم نیازمند دریافت مواد مغذی است. تغذیه مناسب بعد از جراحی پروستات می تواند به کاهش التهاب، تقویت سیستم ایمنی بدن، تشویق ترمیم بافت و به حداقل رساندن خطر عوارض احتمالی کمک کند.
بنابراین به سبب این موارد، بسیار مهم است که تغذیه بعد از جراحی پروستات مورد توجه قرار گرفته و مطابق با توصیه ها و دستورالعمل ها متخصص و جراح ارولوژی خود، پایبند بایدها و نباید هایی باشید.
مهم ترین بایدها و دستورالعمل های تغذیه بعد از جراحی پروستات
روی یک رژیم غذایی متعادل تمرکز کنید
یک رژیم غذایی متعادل کلید تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن برای بهبودی پس از هر عمل جراحی است. اطمینان حاصل کنید که وعده های غذایی شما از ترکیبی از پروتئین های بدون چربی، غلات کامل، میوه ها، سبزیجات و چربی های سالم تشکیل شده است. برای دریافت تمام ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای ضروری مورد نیاز جهت بهبودی، از انواع غذاها استفاده کنید. به یاد داشته باشید که کلید موفقیت در مبحث تغذیه بعد از جراحی پروستات، تعادل در رژیم غذایی است.
مصرف پروتئین را افزایش دهید
پروتئین نقش حیاتی در ترمیم بافت و بهبود زخم ها یا جای برش ها دارد. از این رو افزایش مصرف پروتئین پس از جراحی پروستات برای حمایت از روند بهبود امری ضروری است. برای اینکه مقدار کافی از این ماده مغذی را دریافت کنید، منابع پروتئین بدون چربی مانند مرغ، ماهی، تخم مرغ، توفو، حبوبات و محصولات لبنی را در وعده های غذایی خود بگنجانید. حداقل 0.8 گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز را هدف خود قرار دهید.
نوشته پیشنهادی :
غذاهای ضد التهابی را انتخاب کنید
به طور قطع التهاب یک پاسخ طبیعی به جراحی است، اما التهاب مزمن می تواند روند بهبودی را مختل کند. برای اینکه بتوانید جلوی التهاب پروستات پس از جراحی را بگیرید لازم است غذاهای ضد التهاب را در رژیم غذایی خود بگنجانید. برخی از غذاهای ضد التهابی عبارتند از ماهی های چرب (ماهی آزاد، ماهی خال مخالی)، گردو، دانه کتان، روغن زیتون، زردچوبه، زنجبیل و سبزیجات برگ سبز.
سایر مقالات :
مواد غذایی محتوی آب فراوان مصرف کنید
آبرسانی بدن (هیدریشن یا هیدراتاسیون در فارسی) برای سلامت کلی بدن و تسریع روند بهبودی ضروری است. نوشیدن مقدار کافی آب به دفع سموم کمک کرده، غذا را بهتر هضم می کند و عملکرد بهینه اندام ها را بهبود می بخشد. سعی کنید حداقل 8 فنجان (64 اونس) آب در روز بنوشید، مگر اینکه توسط جراح شما توصیه دیگری ارائه شده باشد. بسیار مهم است که در رژیم یا تغذیه بعد از جراحی پرستات خود آب را از منابع میوه نیز دریافت کنید تا به جز آب، مواد مغذی دیگری نیز وارد بدن شده باشد.
برای سلامت دستگاه گوارش فیبر کافی دریافت کنید
گاهی اوقات جراحی و تجویز داروهای ضد درد پس از عمل پروستات می تواند منجر به یبوست شود. گنجاندن غذاهای پر فیبر در رژیم غذایی می تواند به جلوگیری از این مشکل کمک کند. غلات کامل، میوه ها، سبزیجات، حبوبات و آجیل را به وعده های غذایی خود اضافه کنید تا فیبر دریافتی خود را به کمک این موارد افزایش دهید. با این حال، اگر مشکلات گوارشی را تجربه کردید، برای راهنمایی بیشتر در خصوص دستورات تغذیه بعد از جراحی پروستات با پزشک خود مشورت کنید.
اگر لازم است مکمل مصرف کنید
در حالی که بهتر است مواد مغذی مورد نیاز بدن را از غذاهای کامل و طبیعی بدست آورید، اما مکمل های خاصی وجود دارند که ممکن است بعد از جراحی پروستات برایتان مفید باشند. با پزشک معالج خود یا یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا ببینید آیا باید مکمل های خاصی مانند اسیدهای چرب امگا 3، ویتامین D یا مولتی ویتامین ها را برای حمایت از بهبودی مصرف کنید یا خیر. این مکمل ها می توانند به روند بهبودی شما کمک کنند.
بیشتر بخوانید: هر آنچه باید در مورد سرطان پروستات و خطرات آن بدانید
به بدن خود گوش دهید
روند بهبودی یا دوره نقاهت هر فرد پس از جراحی های پروستات منحصر به فرد است، بنابراین ضروری است که به سیگنال های بدن خود گوش دهید و رژیم غذایی یا تغذیه بعد از جراحی پروستات خود را بر اساس آن تنظیم کنید. به مشکلات گوارشی، عدم تحمل غذایی یا آلرژی که ممکن است بعد از جراحی ایجاد شود توجه کنید. اگر هر گونه نگرانی یا عدم اطمینان از روند بهبودی را تجربه کردید با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.
از متخصص تغذیه کمک بگیرید
نیازهای تغذیه ای هر فرد ممکن است بر اساس عوامل مختلفی مانند سن، وزن، سابقه پزشکی و نوع خاص جراحی انجام شده متفاوت باشد. توصیه می شود برای ایجاد دریافت یک برنامه یا سبک تغذیه بعد از جراحی پروستات که متناسب با نیازهای منحصر به فرد شما باشد، با یک متخصص تغذیه که در تغذیه بعد از جراحی تخصص دارد، مشورت کنید. همچنین می توانید از اپلیکیشن های لاغری که رژیم های غذایی پس از جراحی ارائه می کنند نیز کمک بگیرید.
مهم ترین نبایدهای رژیم غذایی بعد از جراحی پروستات
بیشترین چیزی که باید پس از جراحی پروستات در خصوص برنامه غذایی خود رعایت کنید در موارد بالا ذکر شد، اما جا دارد درباره 3 نباید مهم در این خصوص نیز نکاتی ارائه دهیم:
عدم مصرف غذاهای فرآوری شده و شیرین (یا محدود کردن آن)
غذاهای فرآوری شده و میان وعده های شیرین ارزش غذایی کمی دارند و می توانند روند بهبودی شما پس از جراحی های پروستات را مختل کنند. این غذاها می توانند التهاب را افزایش دهند، از بهبود زخم ها جلوگیری کنند و منجر به افزایش وزن شوند. در عوض غذاهای کامل و فرآوری نشده را انتخاب کنید تا مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را تامین کنید.
عدم مصرف نمک زیاد، غذاهای شور و ….
در رژیم غذایی یا تغذیه بعد از جراحی پروستات توصیه می شود که مصرف نمک محدود شود. نمک در واقع می تواند منجر به احتباس مایعات و فشار خون بالا شود و این اصلاً برای شخصی که به تازگی عمل کرده خوب نیست.
مصرف غذاهای فرآوری شده و بسته بندی شده را محدود کنید، زیرا اغلب دارای نمک بالایی هستند. در عوض، وعده های غذایی خود را با گیاهان، ادویه ها و چاشنی های طبیعی طعم دار کنید تا بدون افزودن نمک، غذایی خوشمزه و سالم میل کنید.
عدم مصرف نوشیدنی های گازدار، شیرین و الکل دار
به جای مصرف این نوشیدنی ها سعی کنید که مایعات شفاف یا آب میوه های طبیعی میل کنید زیرا این ها روند بهبودی را تسریع می بخشند و مواد مغذی مورد نیاز بدن را نیز فراهم می کنند. اما نوشیدنی های نامبرده در عنوان (به ویژه مشروبات الکی) می توانند خطر التهاب، خونریزی و سایر موارد دیگر را افزایش دهند.
پاسخ به سوالات رایج درباره تغذیه بعد از جراحی پروستات
خیر، غذاهای تند ممکن است مثانه را تحریک کرده و بعد از جراحی پروستات باعث ناراحتی برخی از افراد شود.
مدت زمان پیروی از یک رژیم غذایی خاص یا به طور کلی تغذیه بعد از جراحی پروستات ممکن است برای هر فردی متفاوت باشد. برای دریافت راهنمایی بیشتر بهتر است با جراح ارولوژی یا یک متخصص تغذیه صحبت کنید.
به طور کلی توصیه می شود از مصرف الکل در طول دوره نقاهت پس از جراحی پروستات خودداری کنید، زیرا می تواند در بهبودی اختلال ایجاد کند و با داروها تداخل داشته باشد.
معمولاً شیفت از تغذیه بعد از جراحی پروستات به سمت رژیم غذایی روزمره معمولی باید به صورت تدریجی انجام شود. پس از چند روز تا چند هفته می توانید این دوره انتقالی را به آهستگی انجام دهید.
نکات پایانی در خصوص تغذیه بعد از جراحی پروستات
تغذیه مناسب نقش حیاتی در روند بهبودی پس از جراحی پروستات دارد. یک رژیم غذایی متعادل که شامل پروتئینهای بدون چربی، غلات کامل، میوهها، سبزیجات و چربیهای سالم باشد، میتواند مواد مغذی لازم را برای بهبودی و بازیابی قدرت بدن شما فراهم کند. به یاد داشته باشید که آب کافی دریافت کنید، روی غذاهای ضد التهابی تمرکز کنید و به سیگنال های بدن خود حتما و حتما گوش دهید. برای ایجاد یک برنامه غذایی شخصی که متناسب با نیازهای منحصر به فرد شما باشد، از یک متخصص تغذیه راهنمایی حرفه ای بخواهید. با صبر، پشتکار و یک رژیم غذایی مغذی، می توانید از روند بهبودی بدن خود حمایت کرده و بهبودی مطلوب را ارتقا دهید.