علت واریکوسل چیست؟ (آشنایی با 10 علت اصلی)
واریکوسل عارضه ای است که بر روی سیاهرگ های کیسه بیضه تاثیر می گذارد و باعث بزرگ شدن و پیچ خوردگی آن ها می شود. تخمین زده می شود که واریکوسل حدود 15 درصد از مردان را مبتلا می کند و بیشتر در گروه سنی 15 تا 35 سال مشاهده می شود. در حالی که علت واریکوسل به طور دقیق و کامل شناخته نشده است، اما عوامل متعددی وجود دارند که در ایجاد آن نقش دارند یا باعث بدتر شدن آن می شوند. در این مقاله، علل مختلف واریکوسل را با هم مورد بررسی قرار می دهیم.
1. آناتومی غیر طبیعی دریچه ها
وریدهای کیسه بیضه دارای دریچه های یک طرفه هستند که به تنظیم جریان خون کمک می کنند. هنگامی که این دریچهها بد کار میکنند یا ضعیف میشوند، خون میتواند در سیاهرگها جمع شده و منجر به بزرگ شدن آنها شود. این تقریبا اصلی ترین دلیل و علت واریکوسل است.
2. ژنتیک و مسائل ارثی
ژنتیک ممکن است در ایجاد واریکوسل نقش داشته باشد. مطالعات نشان داده است که شیوع واریکوسل در بین افرادی که اعضای خانواده آنها به این بیماری مبتلا هستند، بیشتر است. اعتقاد بر این است که برخی از عوامل ژنتیکی ممکن است در ضعیف شدن دیواره یا دریچههای سیاهرگ های بیضه نقش داشته باشند و افرادی را بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به واریکوسل کند.
3. عدم تعادل هورمونی در برخی مردان
عدم تعادل هورمونی (به ویژه تستوسترون)، نیز ممکن است یکی از دلایل اصلی یا علت واریکوسل باشد. تستوسترون نقش مهمی در حفظ سلامت رگ های خونی کیسه بیضه ایفا می کند. هنگامی که سطح تستوسترون پایین باشد، رگها ممکن است ضعیفتر شوند و این مساله منجر به واریکوسل خواهد شود.
4. افزایش فشار وارد شده به شکم
افزایش فشار در شکم (مثلا بعد از بلند کردن اجسام سنگین یا سرفههای مزمن) نیز میتواند یک علت واریکوسل بوده و به بدتر شدن آن نیز منجر می شود. این افزایش فشار می تواند جریان خون در سیاهرگ ها را مختل کند و باعث بزرگ شدن و پیچ خوردگی آنها شود.
حتما بخوانید : 👇
- همه چیز درباره ی واکسن HPV (قیمت،عوارض و بهترین سن تزریق)
5. عوامل تغذیه ای مختلف
برخی از عوامل تغذیه ای با افزایش خطر ابتلا به واریکوسل مرتبط هستند. رژیم غذایی سرشار از غذاهای فرآوری شده، کم فیبر و کمبود مواد مغذی ضروری می تواند رگ های خونی را ضعیف کرده و آنها را مستعد ابتلا به واریکوسل کند. علاوه بر این، کمبود آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها نیز ممکن است دلیل و علت واریکوسل باشد یا آن را بدتر کند.
6. عوامل مرتبط با سبک زندگی
برخی از عوامل مرتبط با سبک زندگی می توانند خطر ابتلا به واریکوسل را افزایش دهند. اینها می توانند شامل سیگار کشیدن، مصرف بیش از حد الکل و سبک زندگی بی تحرک باشند. این عوامل می توانند بر گردش خون تأثیر منفی بگذارند و به ضعیف شدن رگ ها کمک زیادی کنند از این رو عنوان می شود که سبک زندگی ناسالم می تواند دلیل و علت واریکوسل باشد.
7. سن و سال
در حالی که واریکوسل می تواند در هر سنی ایجاد شود، اما بیشتر در مردان جوان مشاهده می شود. همچنین با افزایش سن در مردان، سیاهرگ های کیسه بیضه ممکن است به طور طبیعی ضعیف شوند و خطر ابتلا به واریکوسل را افزایش دهند.
8. رشد بیضه ها
در دوران بلوغ، بیضه ها به سرعت رشد می کنند. این رشد می تواند فشار بیشتری بر وریدها وارد کند و آنها را مستعد ابتلا به واریکوسل کند. گفته می شود که ایجاد واریکوسل در این مرحله از زندگی غیرمعمول نیست بنابراین رشد سریع بیضه در دوران بلوغ اصلی ترین علت واریکوسل در نوجوانان است.
9. فشرده شدن ورید کلیه
در برخی موارد، واریکوسل ممکن است در اثر فشرده شدن ورید کلیوی ایجاد شود. این مشکل زمانی اتفاق می افتد که سیاهرگی که خون را از کلیه تخلیه می کند فشرده می شود و منجر به افزایش فشار در وریدهای کیسه بیضه می شود.
10. تومورها یا ناهنجاری های مرتبط با لگن
به ندرت، واریکوسل می تواند ناشی از تومورهای لگنی یا ناهنجاری هایی باشد که جریان خون را در سیاهرگ ها مسدود می کند. این موارد نیاز به بررسی های پزشکی بیشتر برای شناسایی و درمان علت زمینه ای دارد.
نکات پایانی در خصوص
واریکوسل یک بیماری پیچیده با علل بالقوه متعدد است. در حالی که علت واریکوسل به طور دقیق و کامل مشخص نیست اما درک عوامل زمینهای میتواند به پیشگیری، تشخیص زودهنگام و درمان مناسب کمک کند. اگر مشکوک به واریکوسل هستید، مهم است که با یک دکتر ارولوژیست مشورت کنید زیرا این کار می تواند منجر به تشخیص دقیق و درمان موثر شود.
پاسخ به سوالات متداول درباره علت واریکوسل و سایر موارد مرتبط دیگر
واریکوسل در برخی موارد با ناباروری همراه است. ایمن بیماری می تواند بر تعداد، تحرک و مورفولوژی اسپرم تأثیر بگذارد. با این حال، همه مردان مبتلا به واریکوسل ناباروری را تجربه نمی کنند.
در برخی موارد، علت واریکوسل ممکن است خود به خود بدون هیچ مداخله ای برطرف شود. با این حال، اگر باعث ناراحتی شود یا بر باروری تأثیر بگذارد، ممکن است مداخله پزشکی لازم باشد.
واریکوسل را می توان از طریق معاینه فیزیکی، سونوگرافی یا سایر آزمایشات تصویربرداری برای تجسم وریدهای کیسه بیضه تشخیص داد.
گزینه های درمانی بسته به دلایل یا علت واریکوسل متفاوت هستند. اما در کل روش های درمانی می تواند شامل مشاهده، تغییر شیوه زندگی، دارو درمانی و مداخله جراحی باشد. انتخاب درمان به شدت علائم و وضعیت خاص فرد بستگی دارد.
در حالی که این مساله نادر است، اما می تواند پس از درمان نیز به صورت مجدد عود کند. بنابراین مهم است که به طور دوره ای با متخصص ارولوژیست خود ملاقات داشته باشید تا تحت نظر قرار داشته باشید.